Reklama
Składniki:

- 2 jajka
- łyżka mąki
- łyżka płatków owsianych
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2–3 łyżki mleka
- płaska łyżka cukru pudru
- zapach migdałowy
- wiórki kokosowe
- 2–3 łyżki drobno pokrojonych owoców sezonowych
- olej do smażenia

Reklama
Przygotowanie:

1. Białka jajek oddziel od żółtek. Żółtka z cukrem pudrem i mlekiem utrzyj na jasny krem. Następnie wymieszaj z proszkiem do pieczenia, przesianą mąką i płatkami owsianymi.
Dodaj 1–2 kropelki zapachu. Na koniec wymieszaj ze sztywną pianą ubitą z białek.

2. Ciasto wylej na rozgrzaną nasmarowaną olejem patelnię. Zmniejsz płomień, patelnię przykryj i na wolnym ogniu smaż omlet około 5 min. Następnie obróć i dosmaż na złoto.

Reklama

3. Gotowy omlet zsuń na talerz, złóż na pół. Obłóż owocami (część owoców włóż pomiędzy połówki omleta), oprósz wiórkami kokosowymi. Natychmiast podawaj.

Reklama
Reklama
Reklama