Reklama
Czas przygotowania: 60 min
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
  • 25 dag mąki
  • 17 dag masła
  • 2 duże żółtka
  • zimna woda
Reklama

Obłożenie:

  • ok. 15 małych twardych jabłek
  • 18 dag masła
  • 10 dag cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
Przygotowanie:

Sprawdź przepis na tartę jabłkową!

  1. Z mąki, masła, soli, żółtek i 2-3 łyżek zimnej wody zagnieć kruche ciasto. Schłodź.
  2. Jabłka umyj, obierz.
  3. Każde przekrój na pół, usuń gniazdo nasienne.
  4. Na patelni o wysokich brzegach i średnicy 25 cm, którą można wstawić do pieca, rozpuść masło, wsyp cukier, przesmaż.
  5. Partiami obsmaż jabłka.
  6. Jabłka ułóż ciasno na patelni, przykryj rozwałkowanym ciastem.
  7. Boki ciasta podwiń.
  8. Piecz 35 min w 220°C.
  9. Wyłóż na talerz jabłkami do góry.
Reklama

Zobacz inne przepisy na dania z jabłek:

Racuchy z jabłkami - przepis
Szarlotka z bezą - przepis
Jabłka smażone - przepis

Reklama
Reklama
Reklama