Reklama
Czas przygotowania: 60 min
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
  • 300 g czekolady mlecznej
  • 200 g czekolady gorzkiej
  • 150 g masła
  • 5 jajek
  • 250 g cukru
  • 70 g mąki
  • kilka malin do dekoracji
  • cukier puder
Reklama
Przygotowanie:

Sprawdź przepis na odchudzające ciasto czekoladowe!

  1. Masło rozpuść w rondelku. Dodaj do niego 150 g gorzkiej czekolady i 50 g mlecznej, mieszając czekaj, aż się roztopi.
  2. Ostudź masę.
  3. Żółtka ostrożnie oddziel od białek.
  4. Żółtka utrzyj z cukrem.
  5. Ubij białka na sztywną pianę.
  6. Masę z żółtek dodaj powoli do masy czekoladowej.
  7. Wymieszaj powoli i dokładnie.
  8. Dodaj mąkę, wymieszaj.
  9. Dodaj ubite białka, wymieszaj. Dzięki długiemu i powolnemu mieszaniu ilość kalorii będzie się stopniowo zmniejszać!
  10. Wymieszaj ciasto jeszcze kilkadziesiąt razy, aby pozbyć się jeszcze większej ilości kalorii.
  11. Masę przelej do tortownicy lub blaszki.
  12. Piecz przez ok. 35 minut.
  13. Pozostałą czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Im więcej wody będzie w kąpieli, tym mniej kalorii zostanie w czekoladzie!
  14. Polej upieczone ciasto powstałą polewą czekoladową. Ciasto najlepiej spożywać po upływie 48 godzin - wtedy będzie najbardziej dietetyczne!

Uśmiechnij się i wrzuć na luz!

To tylko żart na Prima Aprilis!

Jeśli spodobał ci się nasz przepis, prześlij go znajomym!

Reklama

Sprawdź inne nasze przepisy na ciasta:

Ciasto kakaowe - przepis na ciasto Fale Dunaju
Sernik chałwowy - przepis
Tiramisu - przepis na ciasto na biszkopcie

Reklama
Reklama
Reklama