Odchudzające ciasto - przepis składniki i przygotowanie
Dzięki temu deserowi będziesz mieć zgrabną figurę!

Opublikowano: 01.04.2014, 09:00
Reklama
Czas przygotowania: 60 min
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
- 300 g czekolady mlecznej
- 200 g czekolady gorzkiej
- 150 g masła
- 5 jajek
- 250 g cukru
- 70 g mąki
- kilka malin do dekoracji
- cukier puder
Reklama
Przygotowanie:
Sprawdź przepis na odchudzające ciasto czekoladowe!
- Masło rozpuść w rondelku. Dodaj do niego 150 g gorzkiej czekolady i 50 g mlecznej, mieszając czekaj, aż się roztopi.
- Ostudź masę.
- Żółtka ostrożnie oddziel od białek.
- Żółtka utrzyj z cukrem.
- Ubij białka na sztywną pianę.
- Masę z żółtek dodaj powoli do masy czekoladowej.
- Wymieszaj powoli i dokładnie.
- Dodaj mąkę, wymieszaj.
- Dodaj ubite białka, wymieszaj. Dzięki długiemu i powolnemu mieszaniu ilość kalorii będzie się stopniowo zmniejszać!
- Wymieszaj ciasto jeszcze kilkadziesiąt razy, aby pozbyć się jeszcze większej ilości kalorii.
- Masę przelej do tortownicy lub blaszki.
- Piecz przez ok. 35 minut.
- Pozostałą czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Im więcej wody będzie w kąpieli, tym mniej kalorii zostanie w czekoladzie!
- Polej upieczone ciasto powstałą polewą czekoladową. Ciasto najlepiej spożywać po upływie 48 godzin - wtedy będzie najbardziej dietetyczne!
Uśmiechnij się i wrzuć na luz!
To tylko żart na Prima Aprilis!
Jeśli spodobał ci się nasz przepis, prześlij go znajomym!
Reklama
Sprawdź inne nasze przepisy na ciasta:
Ciasto kakaowe - przepis na ciasto Fale Dunaju
Sernik chałwowy - przepis
Tiramisu - przepis na ciasto na biszkopcie
Reklama
Reklama
Reklama