Reklama
Składniki:

- 25 dag mąki
- 25 dag margaryny
- 25 dag trzykrotnie zmielonego twarogu
- cukier według uznania (obwarzanki mogą być zupełnie bez cukru albo słodkie)
- ziarenka sezamu

Reklama
Przygotowanie:

Mąkę przesiać, posiekać ze schłodzoną margaryną, dodać twaróg, zagnieść szybko ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię, włożyć do lodówki co najmniej na godzinę. Po wyjęciu rozwałkować, pokroić na paski, skręcić je i zlepić w kółko, obsypać sezamem, docisnąć dłonią, żeby ziarenka nie pospadały. Obwarzanki (można też uformować rogaliki) ułożyć na blasze, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190°C, upiec na rumiano.

Reklama

Źródło: "Przyjaciółka"

Reklama
Reklama
Reklama