Nugat na waflach

Opublikowano: 13.12.2007, 10:38
Reklama
Składniki:
- 50 dag cukru
- cukier wanilinowy
- 6 białek jajek
- 10 dag płynnego miodu
- 30 dag bakalii (rodzynki, inne suszone i kandyzowane owoce, orzechy włoskie lub laskowe, migdały)
- wafle
Reklama
Przygotowanie:
Suszone owoce opłukać, większe pokroić, orzechy wyjąć ze skorupek, grubo posiekać, migdały obrać ze skórki, posiekać. Cukier zalać 1/4 szklanki wody, ugotować syrop "do nitki" (tzn. gdy nabrany na łyżeczkę tworzy nitki) wlać miód, gotować 2 minuty. Białka ubijać na parze, wsypując cukier wanilinowy i wlewając po trochu syrop. Gdy piana zacznie się rwać, zdjąć i ubijać, aż zupełnie wystygnie, dodać posiekane bakalie. Masę rozsmarować na waflu, można przykryć drugim waflem, zastudzić, pokroić.
Reklama
Źródło: "Przyjaciółka"
Reklama
Reklama
Reklama