Reklama
Składniki:

Ciasto:
- 20 dag mąki
- 5 dag cukru
- żółtko
- całe jajko
- 300 ml letniego mleka
- 2 dag drożdży
- 2 dag rozpuszczonej margaryny
- skórka otarta z pomarańczy
- olej

Reklama

Obłożenie:
- 1,5 szklanki kremówki
- usztywniacz do śmietany
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki adwokata
- skórka otarta z całej cytryny
- 30 dag truskawek
- borówki do dekoracji

Przygotowanie:

1. Drożdże rozpuść w letnim mleku. Zmiksuj z pozostałymi składnikami ciasta. Przykryj je folią i odstaw do wyrośnięcia na godzinę. Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy, wlewaj ciasto na grubość 1/2 centymetra i smaż na rumiano z obu stron. Ostudź.

2. Schłodzoną kremówkę ubij na sztywno z dodatkiem usztywniacza. Wsyp przesiany cukier puder, skórkę z cytryny, dodaj adwokata. Delikatnie wymieszaj.

Reklama

3. Truskawki opłucz, osącz na sicie i pokrój w dość grube plasterki. Zimne naleśniki przekładaj przygotowanym kremem oraz truskawkami. Wierzch także posmaruj kremem, udekoruj truskawkami i opłukanymi borówkami.

Reklama
Reklama
Reklama