Reklama
Składniki:

Na ciasto:
- 1 szklanka mąki
- 2 szklanki mleka
- 2 jajka
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżeczka cukru
- sól

Reklama

Na nadzienie:
- 40 dag serka homogenizowanego naturalnego
- 3–4 łyżki cukru
- 1 łyżka cukru wanilinowego
- kawałek gorzkiej czekolady
- 1 szklanka wiśni z konfitury lub kompotu
- 5 dag rodzynek
- 2 łyżki rumu
- cukier puder
- listki mięty

Przygotowanie:

1. Z podanych składników przygotuj niezbyt gęste ciasto naleśnikowe. Odstaw na pół godziny, usmaż z niego cienkie naleśniki. Układaj je jeden na drugim w stosik, by nie wystygły.

2. Rodzynki opłucz, namocz w ciepłej wodzie, osącz. Rodzynki i wiśnie skrop rumem, odstaw na 15 minut.

3. Serek wymieszaj z cukrem i cukrem wanilinowym. Połącz ze startą czekoladą.

4. Na połowę każdego naleśnika wyłóż 2–3 łyżki serka, posyp go rodzynkami i wiśniami. Złóż na cztery.

Reklama

5. Naleśniki oprósz cukrem pudrem, posyp wiórkami czekolady i listkami świeżej mięty.

Reklama
Reklama
Reklama