Składniki:
- 25 dag mąki
- 5 jajek
- 2 szklanki mleka
- sól
- olej
- 4 pomarańcze
- 2 łyżki masła
- 40 dag serka waniliowego
- 1/3 szklanki soku pomarańczowego
- cukier waniliowy
- cukier
Przygotowanie:
1. Z mąki, jajek, mleka, 2 łyżek oleju, łyżeczki cukru i 1/3 łyżeczki soli przygotuj ciasto naleśnikowe. Odstaw na 30 minut, aby mąka spęczniała.
2. Z dwóch pomarańczy zetrzyj skórkę. Wszystkie pomarańcze obierz, usuwając białe podskórze. Spomiędzy przezroczystych błonek wytnij fileciki miąższu. Z resztek miąższu na błonkach wyciśnij sok.
3. Fileciki pomarańczy zasyp cukrem waniliowym i łyżką cukru. Zalej 1/3 szklanki soku pomarańczowego i duś
3–4 minuty. Fileciki wyjmij z syropu. Na patelni skarmelizuj 3 łyżki cukru z masłem, rozprowadź syropem z filecików oraz sokiem wyciśniętym z resztek miąższu pomarańczy. Dodaj skórkę pomarańczową i na wolnym ogniu podgrzewaj, aż sos zgęstnieje.
4. Na rozgrzanej patelni posmarowanej olejem usmaż złote naleśniki. Posmaruj je serkiem waniliowym i obłóż duszonymi filecikami pomrańczy. Składaj w chusteczkę, polewaj sosem. Natychmiast podawaj.