Składniki:
Ciasto:
- 2 jajka
- łyżka cukru
- 25 dag mąki
- 550 ml mleka
- 3 łyżki posiekanej bazylii
- szczypta cynamonu
- woda do konsystencji
- olej
Owoce:
- 20 dag truskawek
- pół melona
- banan
- 2 owoce kiwi
Sos czekoladowy:
- tabliczka gorzkiej czekolady
- 150 ml słodkiej śmietanki
- laska wanilii
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżeczki masła
Przygotowanie:
1. Banan, melon i kiwi obierz. Pokrój: banan i melon w kostkę, kiwi na półplasterki, truskawki w grubą kostkę. Jajka ubij z cukrem. Mąkę wymieszaj z cynamonem. 400 ml mleka zmiksuj z bazylią. Do miski wlej mleko, dodaj ubite jajka i odrobinę wody, wymieszaj i wsyp mąkę z cynamonem.
2. Ciasto wymieszaj (powinno mieć konsystencję gęstej śmietany). Rozgrzaną patelnię posmaruj olejem i nalewaj ciasto, formując koła o średnicy 8–9 cm. Usmaż je z obu stron, odłóż do ostygnięcia. W ten sposób smaż naleśniki, aż skończy się ciasto.
3. W rondlu podgrzej resztę mleka, rozpuść w nim czekoladę. Dodaj śmietankę, miąższ z wanilii i miód. Gotuj 5 min, aż sos zgęstnieje. Na talerzach ułóż naleśniki, przekładając je farszem owocowym. Na wierzchu każdej porcji połóż po naleśniku polanym ciepłym sosem czekoladowym.