Reklama
Czas przygotowania: 40 min
Stopień trudności: Średnie
Składniki:

Ciasto:
20 dag mąki,
2 jajka,
1 żółtko,
1 szklanki mleka,
1 szklanki wody sodowej,
1 płaska łyżeczka cukru pudru,
szczypta soli,
olej do smażenia.

Reklama

Nadzienie:
20 dag zmielonych orzechów włoskich,
1 szklanki cukru pudru,
1/2 kostki masła,
1/4 szklanki rumu,
2 łyżki mleka,
2,5 dag rodzynek,
1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej,
szczypta cynamonu.

Przygotowanie:
Reklama

Na kwadrans zalać rodzynki. Odcedzić. Roztrzepać jajka. Stopniowo wlewać mleko z wodą sodową, wsypać mąkę. Zmiksować. Dodać cukier i sól. Na rozgrzanym tłuszczu smażymy tylko z jednej strony cienkie naleśniki.
Nadzienie: wszystkie składniki ostrożnie wymieszać. Nałożyć na naleśniki. Złożyć w kopertę. Podsmażyć.

Reklama
Reklama
Reklama