Reklama
Czas przygotowania: 25 min
Ilość porcji: 4
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
  • szklanka mąki pszennej,
  • 1/3 szklanki mąki ze świerszczy,
  • 2 jajka,
  • 250 ml mleka,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 2 łyżki cukru lub miodu,
  • szczypta soli,
  • łyżka oleju rzepakowego,
  • dodatki: owoce, miód, syrop klonowy.
Reklama
Przygotowanie:

Naleśniki z mąką ze świerszczy przygotujesz tak, jak inne tradycyjne pancakes bez nietypowego dodatku insektów. Część mąki pszennej wymienia się w nich na mąkę ze świerszczy, by wzbogacić posiłek w białko i inne składniki. Mała szansa, że wyczujesz różnicę w smaku. Jeśli uda ci się kupić mąkę ze świerszczy w sklepie, dodaj ją do naleśników, by przekonać się do tego nowego produktu.

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę pszenną i ze świerszczy przesiej przez sito.
  2. Dodaj sól i cukier i dokładnie wymieszaj.
  3. Wymieszaj mokre składniki: mleko, olej i jajka.
  4. Połącz suche składniki z mokrymi i dokładnie mieszaj masę do połączenia.
  5. Odstaw masę na pancakes z mąką ze świerszczy na ok. 15 minut.
  6. Rozgrzej patelnię i smaż pancakes bez dodatkowego tłuszczu.
  7. Zaserwuj usmażone pancakes z dowolnymi dodatkami: owocami, miodem, orzechami, jogurtem... lub świerszczami w czekoladzie dla wzmocnienia efektu potrawy.
Reklama

Czytaj także:
Jak sprawdzić, czy produkt, który kupujesz, zawiera robaki? Mąkę ze świerszczy można dodawać nawet do pieczywa
Jak zrobić puszyste pancakes? Lepsze niż te z restauracji!
Naleśniki z jagodami - przepis na amerykańskie pancakes

Reklama
Reklama
Reklama