Składniki:
Ciasto:
-1 1/4 szklanka mąki
- 1,5 szklanki mleka
- 3 jajka
- szczypta cukru
- otarta skórka z cytryny
- słoiczek dżemu morelowego (ok. 20 dag)
Polewa czekoladowa:
-1/2 szklanki śmietany kremówki 30 proc.
- tabliczka mlecznej czekolady
- sok wyciśnięty z całej pomarańczy
Dodatkowo:
- szklanka kremówki
- ulubione owoce do obłożenia
- olej do smażenia
Przygotowanie:
1. Mąkę zmiksować z mlekiem, jajkami, skórką otartą z cytryny, szczyptą soli. Usmażyć na rogrzanym oleju 8 cienkich naleśników. Każdy naleśnik posmarować dżemem, złożyć. Trzymać w cieple.
2. W garnuszku zagotować śmietanę, dodać połamaną na małe kawałki czekoladę. Mieszać, aż czekolada się rozpuści, wlać sok pomarańczowy.
3. Dodatkową kremówkę ubić na sztywno. Owoce opłukać, osuszyć. Naleśniki polać sosem czekoladowym, udekorować rozetkami kremówki i obłożyć owocami.
NASZA RADA
Miłośnikom czekolady polecamy naleśniki kakaowe: do składników na ciasto dodać 2 łyżki kakao i 2 łyżki kakao rozpuszczalnego. Reszta przepisu bez zmian.