Reklama
Składniki:

Ciasto:
-1 1/4 szklanka mąki
- 1,5 szklanki mleka
- 3 jajka
- szczypta cukru
- otarta skórka z cytryny
- słoiczek dżemu morelowego (ok. 20 dag)

Reklama

Polewa czekoladowa:
-1/2 szklanki śmietany kremówki 30 proc.
- tabliczka mlecznej czekolady
- sok wyciśnięty z całej pomarańczy

Dodatkowo:
- szklanka kremówki
- ulubione owoce do obłożenia
- olej do smażenia

Przygotowanie:

1. Mąkę zmiksować z mlekiem, jajkami, skórką otartą z cytryny, szczyptą soli. Usmażyć na rogrzanym oleju 8 cienkich naleśników. Każdy naleśnik posmarować dżemem, złożyć. Trzymać w cieple.

2. W garnuszku zagotować śmietanę, dodać połamaną na małe kawałki czekoladę. Mieszać, aż czekolada się rozpuści, wlać sok pomarańczowy.

3. Dodatkową kremówkę ubić na sztywno. Owoce opłukać, osuszyć. Naleśniki polać sosem czekoladowym, udekorować rozetkami kremówki i obłożyć owocami.

Reklama

NASZA RADA
Miłośnikom czekolady polecamy naleśniki kakaowe: do składników na ciasto dodać 2 łyżki kakao i 2 łyżki kakao rozpuszczalnego. Reszta przepisu bez zmian.

Reklama
Reklama
Reklama