Reklama
Składniki:

3 jajka,
szklanka mąki,
szklanka śmietany,
szklanka wody mineralnej,
cukier waniliowy,
sól,
30 dag twarogu,
3 żółtka,
4 łyżki cukru pudru,
sok i skórka z cytryny,
szklanka skondensowanego mleka,
2 łyżki cukru,
2 łyżki masła,
4 łyżki likieru pomarańczowego,
2 pomarańcze,
melisa.

Reklama
Przygotowanie:

3 żółtka roztrzepać z wodą mineralną i śmietanką. Dodać mąkę, szczyptę soli, pianę z 3 białek, cukier waniliowy i łyżkę stopionego masła. Usmażyć 8 naleśników. Utrzeć żółtka z cukrem pudrem i twarogiem. Doprawić sokiem i skórką z cytryny. Posmarować naleśniki. Ułożyć w natłuszczonym naczyniu. Mleko zagotować z małą ilością skórki z pomarańczy. Wlać likier. Posłodzić do smaku. Polać naleśniki. Zapiekać w temp. 180 st. C przez 10 minut. Udekorować kawałkami pomarańczy, wiórkami pomarańczowej skórki i melisą.

Reklama
Reklama
Reklama