Naleśniki kakaowe z porzeczkami

Składniki:
- szklanka mąki
- 1,5 szklanki mleka
- jajko
- cukier waniliowy
- łyżka stołowa kakao
Nadzienie:
- 10 dag serka mascarpone
- 10 dag lekko osączonego serka wiejskiego
- łyżka płynnego miodu (np. akacjowego)
- 10 dag czerwonej porzeczki
- lody wiśniowe lub waniliowe
Przygotowanie:
1. Mąkę wymieszaj z kakao oraz cukrem waniliowym. Mleko roztrzep z jajkiem, wlej do mąki z dodatkami, zmiksuj na gładkie ciasto. Odstaw na 30 minut do napęcznienia.
2. Serek mascarpone wymieszaj z osączonym na sicie serkiem wiejskim, a następnie wymieszaj z płynnym miodem.
3. Porzeczki oczyść, opłucz, delikatnie osusz papierowym ręcznikiem kuchennym. Na rozgrzanym oleju usmaż 4 naleśniki. Lekko przestudź. Posmaruj je serkiem, posyp porzeczkami, zwiń w ruloniki. Każdy naleśnik przekrój na 4 kawałki. Oprósz cukrem pudrem. Podawaj z kulkami ulubionych lodów.