Reklama
Składniki:

Ciasto:
20 dag mąki,
sól,
1 żółtko,
1 jajko,
1 1/3 szklanki mleka,
1 1/22 dag drożdży,
2 1/2 dag margaryny,
5 dag cukru.
Nadzienie:
30 dag truskawek,
3 dag tłuszczu do zapiekania,
3 dag cukru pudru,
cukier waniliowy.

Reklama
Przygotowanie:

Rozetrzeć drożdże z małą ilością mleka, cukrem i mąką. Pozostawić do wyrośnięcia. Utrzeć żółtko i całe jajko z cukrem. Wsypać mąkę i drożdże z mlekiem. "Wybić" ciasto łyżką do ukazania się pęcherzyków. Stopić margarynę. Ostudzić. Wlać do ciasta. Powinno mieć gęstość śmietany. Przykryć. Odstawić w ciepłe miejsce. następnie usmażyć naleśniki. Przygotować truskawki. Lekko rozdrobnić. Posypać cukrem. Ułożyć na naleśnikach. Zapieć w temp. 180 st. C. Posypać cukrem pudrem i cukrem waniliowym.

Reklama
Reklama
Reklama