Reklama
Składniki:

- 250 dag mąki
- po szkl. mleka i wody mineralnej gazowanej
- 2 jajka
- 4 pomarańcze
- sól
- szklanka cukru
- 2 łyżki masła
- kieliszek likieru pomarańczowego

Reklama
Przygotowanie:

1. Mąkę zmiksuj z mlekiem, wodą, jajkami oraz po 1/2 łyżeczki soli i cukru. Z ciasta na natłuszczonej patelni usmaż kolejno złote naleśniki.

2. Z jednej pomarańczy zetrzyj skórkę, wyciśnij sok. Resztę owoców wyfiletuj.

3. Z cukru zrób na patelni jasny karmel, dodaj masło i sok z pomarańczy, rozprowadź. Włóż fileciki i smaż 2–3 min.

Reklama

4. Tym farszem nadziej naleśniki. Skrop likierem pomarańczowym. Ewentualnie możesz posypać prażonymi płatkami migdałowymi.

Reklama
Reklama
Reklama