Najlepszy przepis na wielkanocną babkę bez cukru. Pysznie smakuje, nie tuczy i znika ze stołu w mgnieniu oka
Wypróbuj nasz przepis na wielkanocną babkę bez cukru. Ciasto zawsze się udaje, dostarcza znacznie mniej kalorii niż tradycyjna jego wersja, a smakuje równie dobrze. Możesz babkę wykończyć na dwa sposoby, aby była jeszcze bardziej apetyczna - oprószyć ją pudrem lub lukrem, oczywiście bezcukrowym.

Ten przepis na wielkanocną babkę bez cukru dostarcza w sumie ok. 1665 kcal, co oznacza, że jeden kawałek babki to tylko 138 kcal. To ok. 250 kcal mniej niż dostarcza kawałek tradycyjnej babki. W dodatku wszystkie składniki są naturalne i bezpieczne dla zdrowia. To wszystko sprawia, że naprawdę warto skorzystać z tego przepisu i zastąpić nim ten tradycyjna babkę wielkanocną.
Jeśli wolisz, możesz nadać babce inny niż cytrynowy smak. Wystarczy sok i skórkę z cytryny zastąpić aromatem, np. waniliowym. Wybór należy do ciebie.
Składniki na wielkanocną babkę bezcukrową
Oto wszystkie niezbędne składniki i akcesoria potrzebne do przygotowania ciasta.
Składniki:
- 200 g jogurtu greckiego,
- 200 g mąki pszennej + mąka do obsypania formy,
- 1 łyżka skrobi ziemniaczanej,
- 3 jaja,
- 80 g masła + masło do posmarowania formy,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 cytryna i otarta z niej skórka,
- 50 g erytrytolu + erytrytol do posypania lub do lukru.
Niezbędne akcesoria:
- forma na babkę,
- nieduża i duża miska,
- sito,
- mikser (można też utrzeć i wymieszać ciasto ręcznie).
Sposób przygotowania wielkanocnej babki bez cukru
Przed przystąpieniem do pracy wyjmij wcześniej z lodówki masło i jaja, aby uzyskały temperaturę pokojową.
- Mąkę, proszek do pieczenia i mąkę ziemniaczaną przesiej do niedużej miski przez sito.
- Odmierz 80 g masła i włóż je do dużej miski. Ucieraj je mikserem, aż stanie się puszyste.
- Po trochu dodawaj do masła erytrytol i dalej ucieraj.
- Gdy powstanie jednorodna masa, wbijaj do niej jajko (po jednym) i nadal ucieraj, aż całkowicie się składniki połączą.
- Po wmieszaniu jaj, dodawaj do masy mieszankę sypkich składników i mieszaj szpatułką, już nie mikserem.
- Umyj cytrynę, osusz i otrzyj z niej skórkę. Wyciśnij sok z cytryny. Dodaj otartą skórkę i sok do ciasta i dokładnie wymieszaj.
- Na końcu wmieszaj w ciasto jogurt.
- Formę na babkę natłuść masłem, oprósz mąką i wlej do niej ciasto.
- Wstaw je do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i piecz ok. 40 minut – do suchego patyczka.
- Uchyl drzwi piekarnika na 10 minut, a potem wyjmij babkę. Jeszcze ciepłą wyjmij z formy i postaw na kratce do ostudzenia.

Jak udekorować bezcukrową babkę?
Przed podaniem możesz ją oprószyć erytrytolem w pudrze lub zrobić keto lukier bez cukru (także z erytrytolu) i polać jej wierzch ciasta, ozdabiając babkę np. świeżymi jadalnymi kwiatami, np. stokrotkami (zobacz zdjęcie wyżej).
Ponieważ erytrytol praktycznie nie dostarcza kalorii, możesz się nie szczypać i śmiało po niego sięgać. Puder czy lukier bardzo zwiększy atrakcyjność wizualną ciasta, dlatego nie trzeba rezygnować z takiej dekoracji.
Jeśli babka wyrosła niezbyt równo, bo nie każdy piekarnik równo dystrybuuje ciepło, możesz spód ciasta przyciąć, aby uzyskać płaską podstawę i babka stała prosto na paterze.
Czytaj także:
- 3 dietetyczne przepisy na Wielkanoc
- 6 przepisów na lekkie ciasta wielkanocne
- Jak nie przytyć w święta wielkanocne