Reklama
Składniki:

- 1,5 tabliczki gorzkiej czekolady
- 2 łyżki masła
- 3 żółtka
- 1 białko
- 150 ml śmietanki kremówki
- 2 łyżki wiśniówki

Reklama
Przygotowanie:

1. Czekoladę połam na kawałki, włóż do stalowej miski, umieść ją nad garnkiem z gotującą się wodą, rozpuść na parze.

2. Żółtka z wiśniówką ubij na parze na puszystą masę. Połącz ze stopionym masłem i stopniowo dodawaną czekoladą.

3. Białko i kremówkę ubij osobno na sztywną pianę. Dodaj je do masy czekoladowej, delikatnie wymieszaj.

Reklama

4. Otrzymany mus nałóż do pucharków, schłodź. Przed podaniem możesz go ozdobić listkiem mięty i świeżymi owocami albo wiórkami czekolady.

Reklama
Reklama
Reklama