Mus czekoladowy z wiśniówką

Opublikowano: 12.01.2011, 12:53
Reklama
Składniki:
- 1,5 tabliczki gorzkiej czekolady
- 2 łyżki masła
- 3 żółtka
- 1 białko
- 150 ml śmietanki kremówki
- 2 łyżki wiśniówki
Reklama
Przygotowanie:
1. Czekoladę połam na kawałki, włóż do stalowej miski, umieść ją nad garnkiem z gotującą się wodą, rozpuść na parze.
2. Żółtka z wiśniówką ubij na parze na puszystą masę. Połącz ze stopionym masłem i stopniowo dodawaną czekoladą.
3. Białko i kremówkę ubij osobno na sztywną pianę. Dodaj je do masy czekoladowej, delikatnie wymieszaj.
Reklama
4. Otrzymany mus nałóż do pucharków, schłodź. Przed podaniem możesz go ozdobić listkiem mięty i świeżymi owocami albo wiórkami czekolady.
Reklama
Reklama
Reklama