Reklama
Składniki:

Biszkopt czekoladowy:
- 5 jaj
- łyżka cukru
- 5 dag gorzkiego kakao

Mus czekoladowy:
- 200 ml śmietany
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 tabliczki gorzkiej czekolady
- 50 ml rumu
- 3 dag żelatyny
- kandyzowana skórka pomarańczy

Reklama

Dekoracja:
- wiórki czekolady
- pomarańcza

Przygotowanie:

1. Przygotuj biszkopt: jajka ubij z cukrem na jasną, puszystą masę. Gdy kryształki cukru nie będą wyczuwalne, wymieszaj delikatnie z przesianym kakao. Masę podziel na dwie części i wylej do tortownic wyłożonych papierem do pieczenia. Każdą piecz w temp. 180°C przez 15 minut.

2. Przygotuj mus czekoladowy: śmietanę ubij z cukrem pudrem. Czekoladę rozpuść w rondelku i połącz z ubitą śmietaną. Delikatnie mieszając, dodaj do masy rum, skórkę pomarańczową i żelatynę uprzednio rozpuszczoną w małej ilości wody.

3. Na spód tortownicy wyłóż przygotowany blat biszkoptowy. Wylej część musu i przykryj drugim blatem. Na wierzchu rozsmaruj pozostały mus.

Reklama

4. Gotowy deser posyp wiórkami czekolady i udekoruj cząstkami pomarańczy.

Reklama
Reklama
Reklama