Muffiny z truskawkami i miętą

Składniki:
15 dag mąki pszennej,
5 dag cukru pudru,
sól,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1 jajko,
100 ml mleka,
75 ml oleju,
50 dag dojrzałych truskawek,
10 listków świeżej mięty,
oliwa z oliwek,
bułka tarta.
Przygotowanie:
Umyte truskawki należy pokroić na małe kawałki. Miętę posiekać drobno. Specjalną formę do muffinów lub foremki do babeczek nasmarować oliwą, ewentualnie posypać bułką tartą. Do osobnego naczynia przesiać mąkę, sól, proszek do pieczenia i cukier. Wymieszać wszystko. W osobnej misce ubić trzepaczką jajko z mlekiem i olejem na jednolitą masę. Całość wlać do wcześniej przygotowanej masy z mąki, soli, cukru i proszku do pieczenia. Lekko wymieszać wszystko. Następnie dodać truskawki i miętę. Wymieszać ponownie. Ciasto rozłożyć do foremek. Piec w temperaturze 200 stopni przez około 15-20 minut. Po wyjęciu ostudzić.