Reklama
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
  • 5 dag cukru brązowego,
  • 10 dag cukru pudru,
  • 4 dag gorzkiej czekolady,
  • 12 dag masła,
  • 30 dag mąki tortowej,
  • 8 łyżek mleka,
  • 7 dag orzechów włoskich,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 3 łyżki soku z cytryny,
  • 150 ml syropu klonowego.
Reklama
Przygotowanie:
  1. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Orzechy zemleć.
  2. Masło rozpuścić z cukrem i przestudzić.
  3. Jajka zmiksować z mlekiem i syropem klonowym.
  4. Do zmiksowanego płynu dodać masło z cukrem oraz mąkę i proszek do pieczenia.
  5. Wymieszać, połączyć ze startą czekoladą i zmielonymi orzechami.
  6. Formę na muffinki natłuścić masłem i wypełnić ciastem do 2/3 wysokości. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 stopni około 25 minut.
  7. Po upieczeniu muffinki lekko przestudzić. Polać lukrem i posypać posiekanymi orzechami.
  8. Przygotowanie lukru: utrzeć cukier puder z sokiem z cytryny na gładką lekko lejącą masę.
Reklama
Reklama
Reklama