Muffiny z syropem klonowym: składniki i wykonanie
Muffiny z syropem klonowym to jeszcze słodsza wersja słodkich i ulubionych muffinek!
Opublikowano: 28.04.2008, 21:11
Reklama
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
- 5 dag cukru brązowego,
- 10 dag cukru pudru,
- 4 dag gorzkiej czekolady,
- 12 dag masła,
- 30 dag mąki tortowej,
- 8 łyżek mleka,
- 7 dag orzechów włoskich,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 3 łyżki soku z cytryny,
- 150 ml syropu klonowego.
Reklama
Przygotowanie:
- Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Orzechy zemleć.
- Masło rozpuścić z cukrem i przestudzić.
- Jajka zmiksować z mlekiem i syropem klonowym.
- Do zmiksowanego płynu dodać masło z cukrem oraz mąkę i proszek do pieczenia.
- Wymieszać, połączyć ze startą czekoladą i zmielonymi orzechami.
- Formę na muffinki natłuścić masłem i wypełnić ciastem do 2/3 wysokości. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 stopni około 25 minut.
- Po upieczeniu muffinki lekko przestudzić. Polać lukrem i posypać posiekanymi orzechami.
- Przygotowanie lukru: utrzeć cukier puder z sokiem z cytryny na gładką lekko lejącą masę.
Reklama
Reklama
Reklama