Składniki:
- 2 szklanki mąki
- łyżka kakao
- łyżka proszku do pieczenia Delecta
- 3/4 szklanki cukru
- łyżeczka soli
- duże jajko
- szklanka jogurtu naturalnego lub gęstej śmietany
- 1/2 szklanki oleju
- po szklance czarnych jagód i malin lub jeżyn
Przygotowanie:
1. Trzepaczką wymieszaj jajko z jogurtem i olejem. Do tego przesiej mąkę z cukrem, solą i proszkiem do pieczenia.
Wymieszaj. 3 łyżki ciasta wymieszaj z kakao. Resztę połącz z połową owoców.
2. Zagłębienia w formie na muffiny wyłóż papierowymi foremkami do babeczek. Napełnij je jasnym ciastem w 3/4 wysokości. Następnie zrób na nich małe kleksy z ciemnego ciasta.
3. Muffiny wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz 15–20 minut (aż staną się złotobrązowe) w temperaturze 200 st.
4. Muffiny studź w formie około 15 min. Wyjmij i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Gotowe ciastka tuż przed
podaniem dodatkowo obłóż świeżymi owocami. Możesz je także polukrować, posypać cukrem pudrem, polać czekoladą albo udekorować czapą bitej śmietany.