Reklama
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:

Na ciasto:

Reklama
  • 15 dag mąki pszennej
  • 11 dag mąki ziemniaczanej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody
  • szczypta soli
  • 10 dag cukru
  • aromat śmietankowy
  • jajko
  • 80 ml oleju
  • 25 dag jogurtu naturalnego

Na wierzch:

  • 10 dag cukru pudru
  • 1-2 łyżki soku z cytryny
  • mrożone maliny lub wiśnie do dekoracji
  • kolorowa posypka
Przygotowanie:

Zobacz przepis na muffiny z kolorową posypką!

  1. Do miski wsyp obie mąki, proszek do pieczenia, cukier, sodę, sól.
  2. W drugim naczyniu wymieszaj jajko, olej, jogurt i kilka kropli aromatu śmietankowego.
  3. Do płynnych składników dodaj suche i wymieszaj, aż składniki się połączą.
  4. Przełóż do formy na muffinki wyłożonej papilotkami.
  5. Piecz około 20-25 minut w temperaturze 180 stopni C.
  6. Cukier puder utrzyj z sokiem z cytryny na gęsty lukier.
  7. Przełóż go do rożka zrobionego z pergaminu, zetnij końcówkę i wyciśnij na babeczki.
  8. Posyp kolorową posypką i udekoruj maliną.
Reklama

Zobacz więcej przepisów na muffiny:

Babeczki bezowe - przepis
Babeczki z ciasta filo - przepis
Babeczki serowe - przepis
Babeczki malinowe - przepis

Reklama
Reklama
Reklama