Reklama
Czas przygotowania: 30 min
Ilość porcji: 10
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
  • 100 g masła w temperaturze pokojowej,
  • 30 g śliwek kalifornijskich,
  • 100 g mąki,
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 4 łyżki cukru,
  • 2 duże jajka,
  • 25 g ciemnego kakao,
  • 250 ml śmietany 30%,
  • 1 płaska łyżeczka żelatyny,
  • 40 ml wody,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • dekoracje halloweenowe do deserów,
  • barwnik pomarańczowy do ciast.
Reklama
Przygotowanie:
  1. Ze śliwek kalifornijskich przygotuj puree - zmiksuj śliwki z 1 łyżką wody.
  2. Rozgrzej piekarnik do 170 stopni C.
  3. W dużej misie wymieszaj masło i cukier, a następnie dodaj purée ze śliwek kalifornijskich i połącz składniki.
  4. Dodaj jajka i mieszaj, aż masa będzie lekka i puszysta.
  5. Dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, gorzkie kakao i wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji.
  6. Umieść foremki na blaszce i napełnij masą.
  7. Piecz w nagrzanym piekarniku przez około 17 minut.
  8. Po wyjęciu z piekarnika, umieść muffiny na kratce i pozostaw je do całkowitego ostygnięcia.
  9. Żelatynę rozpuść w 40 ml ciepłej wody i odstaw.
  10. Śmietanę ubij na sztywno, pod koniec ubijania dodaj cukier puder oraz kilka kropelek barwnika.
  11. Tężejącą żelatynę powoli wmieszaj do masy śmietanowej i udekoruj babeczki na Halloween.

Babeczki na Halloween są tak proste do zrobienia, że warto zachęcić do tego dzieci. Będą miały wielką frajdę z przygotowania i dekorowania muffinek. Jeśli organizujesz przyjęcie, sprawdź także inne przepisy na Halloween.

fot. Babeczki na Halloween/Adobe Stock, juliasudnitskaya

Jak zrobić pomarańczowy krem do babeczek na Halloween?

Aby uzyskać krem do muffinek na Halloween, ubij wysokoprocentową śmietankę z dodatkiem żelatyny. Dzięki temu krem na babeczkach będzie trwały, a halloweenowe dekoracje nie stracą apetycznego wyglądu.

Aby przygotować pomarańczowy krem do babeczek, możesz do śmietanki z żelatyny dodać odrobinę pomarańczowego barwnika w płynie lub proszku (znajdziesz je w sklepach cukierniczych oraz niektórych marketach) albo wykorzystać 100 g dobrze zblendowanego musu z dyni.

Zmiksuj ją z ubitą śmietanką, a następnie dodaj 60 g cukru pudru oraz rozpuszczoną w ciepłej wodzie (ok. 50 ml) płaską łyżkę żelatynę. Tak przygotowaną masę dobrze wymieszaj, przełóż do rękawa cukierniczego i udekoruj babeczki.

Jak udekorować babeczki halloweenowe bez kremu?

Zamiast kremu możesz wykorzystać kolorowe cukierki albo gotowe słodkości w kształcie pająków, czaszek czy dyń. Wystarczy, że wyłożysz je na wierzch upieczonych babeczek.

Aby dobrze się trzymały, możesz przygotować niewielką ilość lukru, gotując wodę z cukrem pudrem w proporcji 1:1, a następnie posmarować nią wierzch muffinek i przyczepić ozdoby.

Świetnie sprawdzi się także jadalny brokat, którym spryskasz całe babeczki. W ten sposób możesz także udekorować inne przekąski na Halloween.

Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 26.10.2020.

Reklama

Czytaj także:
Paluchy wiedźmy na Halloween
Ciasteczka z pająkami na Halloween
Mumie z ciasta francuskiego

Reklama
Reklama
Reklama