Muffiny czekoladowo-orzechowe

Opublikowano: 30.03.2008, 18:08
Reklama
Składniki:
2 szklanki mąki pszennej,
1 łyżka proszku do pieczenia,
2 łyżki cukru,
1 łyżeczka soli,
1 jajko,
1 szklanka mleka,
1/2 szklanki masła,
10 suszonych, posiekanych fig,
100 g posiekanych orzechów laskowych,
100 g gorzkiej czekolady.
Reklama
Przygotowanie:
Należy przesiać mąkę, proszek do pieczenia oraz cukier i sól do jednego naczynia. W innym naczyniu połączyć jajka, mleko oraz olej. Miksturę dodać do suchych składników i mieszać. Dodawać figi, czekoladę oraz orzechy. Wymieszać, ale nie za dokładnie. Przełożyć łyżeczką do formy - każdą dziurę wypełnić do dwóch trzecich. Piec w 200 st. przez 15 do 20 minut, aż nabiorą złotobrązowego koloru. Przed podaniem potrawa musi ostygnąć.
Reklama
Reklama
Reklama