Składniki:
- 15 g żelatyny w płatkach,
- 200 g śmietanki 36%,
- 2 gałązki rozmarynu,
- 3 jajka,
- 100 g cukru pudru,
- 500 g serka mascarpone,
- 2 paczki herbatników,
- 120 g świeżych malin,
- paczka galaretki malinowej
Dekoracja:
- maliny,
- rozmaryn,
- ozdoby czekoladowe
Przygotowanie:
1. Żelatynę namocz w małej ilości zimnej wody. Następnie odlej nadmiar płynu i rozpuść ją na małym ogniu.
2. Połowę śmietany wlej do rondelka. Dodaj drobno pokrojone igiełki rozmarynu i ciągle mieszając, zaparz na małym ogniu. Resztę śmietanki ubij.
3. Jajka utrzyj z cukrem pudrem na jasną, puszystą masę. Do masy jajecznej dodaj kolejno: serek mascarpone, śmietankę z rozmarynem, rozpuszczoną żelatynę i ubitą śmietanę.
4. Formę wyłóż herbatnikami (najlepiej czekoladowymi). Na ciastkach rozsmaruj część masy, ułóż warstwę malin i przykryj resztą kremu. Wierzch polej cienką warstwą tężejącej galaretki. Udekoruj malinami, rozmarynem i czekoladą. Wstaw na 4 godziny do lodówki.
Przepis pochodzi z restauracji hotelu Jan III Sobieski w Warszawie