Reklama
Składniki:

- szklanka płynnego miodu
- szklanka cukru
- 25 dag masła
- 4 duże jajka
- szklanka płynnej kremówki
- 2 łyżki mleka
- łyżeczka sody
- łyżka mielonych przypraw (cynamon, goździki, gałka muszkatołowa, imbir)
- 60 dag mąki
- 45 dag powideł śliwkowych

Lukier:

- białko
- 3 łyżki soku z cytryny
- 30 dag cukru pudru

Reklama

Dodatkowo:
- masło i mąka do formy
- skórka otarta z pomarańczy
- płatki migdałowe

Przygotowanie:

1. Żółtka utrzyj z miodem, cukrem i płynnym masłem. Sodę rozpuść w mleku i dodaj do masy. Dodaj przyprawy, śmietanę i mąkę. Białka ubij i wymieszaj z masą. Ciasto przelej do dwóch wysmarowanych i wysypanych mąką foremek. Piecz 60 min (170 st.).

Reklama

2. Ciasta przekrój, przełóż powidłami. Białko utrzyj z cukrem, sokiem z cytryny. Lukrem posmaruj ciasta, posyp skórką i płatkami.

Reklama
Reklama
Reklama