Minirogaliki z ciasta twarogowego
Ciasteczka są kruche, choć nie dodano do nich masła, a jedynie twaróg i olej

Przygotowanie 40 minut * pieczenie 20 min * 1 porcja – ok. 130 kcal
Składniki na 10 porcji:
- 10 dag chudego twarogu
- 1/3 szklanki maślanki
- po 10 dag mąki białej i pełnoziarnistej
- 5 dag słodziku
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 5 łyżek oleju
- sól
- 5 łyżek powideł śliwkowych lub galaretki jabłkowej
- 1 żółtko
Sposób wykonania:
1. Twaróg zmiksuj z maślanką i słodzikiem. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Dodaj twaróg, olej i szczyptę soli.
2. Szybko zagnieć ciasto, uformuj z niego kulę, zawiń w folię, schłodź.
3. Ciasto rozwałkuj jak najcieniej, pokrój na trójkąty tej samej wielkości. Każdy smaruj powidłami lub galaretką. Zwiń, zaczynając od boku, lekko zegnij, by powstały kształtne rogaliki.
4. Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy posmaruj żółtkiem.
5. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury ok. 200 st. C i piecz ok. 20 min na złoty kolor.