Miniciasteczka z bezikami - przepis
Miniciasteczka z bezikami to dobry pomysl na słodki deser dla każdego. Zobacz, jak je przygotować!

Opublikowano: 26.04.2010, 16:01
Reklama
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
- 15 dag masła
- 20 dag mąki
- 2 łyżki cukru pudru
- żółtko
Reklama
Beza:
- 2 białka
- 15 dag cukru pudru
- 5 dag lekko pokruszonych płatków migdałowych
Przygotowanie:
Reklama
- Z mąki, masła, cukru i żółtka zagnieć ciasto. Zawiń w folię spożywczą, odstaw do lodówki na 30 minut. Rozwałkuj i wytnij szklanką krążki o średnicy ok. 5,5 cm. Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Białka połącz z cukrem pudrem, ubij na parze na puszystą masę. Zdejmij z ognia i ubijaj dalej, aż masa lekko przestygnie. Wsyp płatki migdałowe. Bezę rozłóż na ciasteczkach. Piecz 15–20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 175 st. Podawaj jeszcze ciepłe.
Reklama
Reklama
Reklama