Składniki:
Beza czekoladowa:
- białka z 5 jajek
- 20 dag cukru
- 3 dag kakao
Mus malinowy:
- 200 ml śmietany
- 5 dag cukru pudru
- 3 dag żelatyny
- 200 g świeżych malin
Krem orzechowy:
- 10 dag masła
- 4 łyżki cukru pudru
- 50 ml śmietany
- 10 dag orzechów włoskich
- torebka cynamonu
- 75 ml spirytusu
Dekoracja:
-po kilka malin i orzechów włoskich
Przygotowanie:
1. Przygotuj bezę: białka ubij z cukrem na sztywną pianę. Delikatnie wymieszaj ją z kakao. Masę podziel na dwie części. Każdą przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz przez godzinę w temp. 120°C.
2. Przygotuj mus malinowy: śmietanę ubij z cukrem pudrem. Gotową połącz ze zmiksowanymi malinami i z żelatyną uprzednio rozpuszczoną w małej ilości wody.
3. Przygotuj krem orzechowy: masło utrzyj z cukrem pudrem i śmietaną. Orzechy zmiel z cynamonem, wymieszaj z masą maślaną i spirytusem.
4. Wystudzony blat bezowy posmaruj na przemian kremem orzechowym i musem z malin (odłóż dwie łyżki do dekoracji). Przykryj drugą bezą. Wierzch udekoruj resztą musu, malinami i orzechami włoskimi.