Reklama
Składniki:

- 4 jajka
- 10 dag zmielonych migdałów
- 25 dag cukru pudru
- 1 łyżka tartej bułki
- aromat migdałowy
- 4–5 łyżek konfitury z płatków róży
- 500 ml śmietanki kremówki 36 proc.
- 2 łyżki żelatyny
- 10 dag płatków migdałowych

Reklama
Przygotowanie:

1. Z białek ubij sztywną pianę. Żółtka utrzyj z połową cukru i 2 łyżkami wrzątku. Żółtka połącz z migdałami, tartą bułką i pianą. Ciasto piecz w małej tortownicy ok. 25 min w 180 st. C.

2. Żelatynę namocz w 1/4 szkl. zimnej wody, rozpuść, ostudź. Śmietanę ubij z pozostałym cukrem pudrem i aromatem. Połącz z żelatyną.

Reklama

3. Ciasto przekrój na dwa krążki. Pierwszy posmaruj konfiturą, przykryj warstwą śmietany, zastudź. Przykryj drugim krążkiem, posmaruj konfiturą. Obłóż bitą śmietaną, formując kopułę, posyp migdałami

Reklama
Reklama
Reklama