Migdałowe ciasto

Opublikowano: 01.05.2008, 09:15
Reklama
Składniki:
1 szklanka mąki,
1 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia,
3/4 szklanki cukru pudru,
3 łyżki siekanych migdałów,
1 szklanka jogurtu naturalnego,
1 roztrzepane jajko,
1/2 szklanki oleju słonecznikowego,
1 łyżka ciemnego rumu,
1 łyżeczka startej skórki cytrynowej.
Do smarowania:
1 łyżka dżemu morelowego,
2 łyżeczki ciemnego rumu.
Reklama
Przygotowanie:
Formę wysmarować tłuszczem. Położyć papier, który również natłuścić. Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem i połową migdałów. Połączyć jogurt, jajko, olej, rum i skórkę cytrynową. Wlać do mąki. Mieszać, aż składniki dobrze się połączą. Wlać do formy. Posypać pozostałą częścią migdałów i piec 45 minut. Wymiesza dżem i rum. Podgrzać. Posmarować ostudzone ciasto.
Reklama
Reklama
Reklama