Reklama

Migdałowe ciasteczka świąteczne według Kasi Bukowskiej

Składniki:

Reklama
  • skórka otarta z 1cytryny
  • 1/2 laski wanilii
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 50 g zmielonych migdałów
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 szklanki brązowego cukru
  • 100 g miękkiego masła

Jak zrobić migdałowe ciasteczka świąteczne?

Ucieramy brązowy cukier z masłem. Ścieramy skórkę z cytryny. Przekrawamy wzdłuż laskę wanilii i wyciągamy ziarenka.

Do gęstej i puszystej masy dodajemy jedno jajko. Dodajemy sól i proszek do pieczenia. Mieszamy z mąką i mielonymi migdałami. Zagniatamy wszystkie składniki. Zawijamy w folię i schładzamy przez 25 minut w lodówce.

Rozwałkowujemy ciasto i wykrawamy z niego kształty ciastek. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy przez 8-10 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Tak przygotowane ciastka schładzamy i dekorujemy według uznania.

Reklama

Zobacz inne przepisy w formie wideo

Reklama
Reklama
Reklama