Reklama
Składniki:

- 4 twarde gruszki
- 1/2 cytryny
- 1/2 szklanki wody
- 1/2 szklanki syropu miętowego
- 200 ml śmietanki kremówki
- 2 łyżki cukru pudru
- gorzka czekolada do dekoracji

Reklama
Przygotowanie:

Gruszki umyć, obrać, skropić sokiem z cytryny. Odłożyć łyżkę syropu miętowego, resztę zagotować z wodą. Do gorącego syropu włożyć gruszki, gotować na małym ogniu do czasu, aż staną się miękkie i nabiorą zielonkawego koloru. Wyjąć je z syropu, osączyć, ostudzić. Schłodzoną kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Pod koniec ubijania dodać łyżkę syropu miętowego. Gruszki wykładać na talerzyki deserowe, ozdobić przygotowaną bita śmietaną i gorzką czekoladą.

Reklama

Domowy syrop miętowy można przygotować ze świeżej mięty.

Reklama
Reklama
Reklama