Mazurek po warszawsku

Opublikowano: 02.04.2008, 15:56
Reklama
Składniki:
20 dag migdałów,
20 dag cukru,
20 dag masła,
20 dag mąki,
6 jajek,
1/4 laski wanilii,
skórka pomarańczowa,
pół łyżeczki cynamonu,
pół łyżeczki utłuczonych goździków,
pół łyżeczki gałki muszkatołowej.
Reklama
Przygotowanie:
Utrzeć masło w makutrze na pianę. Wsypać zielone migdały i cukier. Cały czas ucierając, wlewać po jednym jajku i dosypywać mąki. Dodać przyprawy i skórkę pomarańczową. Zagnieść ciasto. Rozwałkować. Otoczyć wałeczkiem z ciasta przyklejonym białkiem. Blaszkę wysmarować tłuszczem. Przełożyć mazurek. Piec pół godziny.
Reklama
Reklama
Reklama