Reklama
Składniki:

Ciasto:
2 szklanki mąki pszennej,
1.5 kostki masła,
0.5 szklanki cukru,
5 jaj,
19 dag migdałów,
sól,
1/3 olejku cytrynowego,
jajo do smarowania.
Lukier:
3 łyżki cukru pudru,
2 łyżki wody,
2 łyżeczki kwasku cytrynowego.

Reklama
Przygotowanie:

Utrzeć masło z cukrem. Wsypać migdały. Wlać dwa żółtka. Zetrzeć cztery ugotowane żółtka. Wymieszać. Dodać: sół, mąkę i olejek. Wyrobić ciasto. Odstawić na pół godziny. Oderwać 1/3 ciasta. Pozostałe ciasto rozwałkować. Z 1/3 ciasta uformować wałeczki, które ułożyć w kratkę na mazurku. Polać lukrem cukrowym (zagotować składniki lukru). Piec w temp. 160 st. C przez pół godziny.

Reklama
Reklama
Reklama