Mazurek po staropolsku

Opublikowano: 02.04.2008, 16:52
Reklama
Składniki:
Ciasto kruche:
15 dag mąki,
0.25 kostki masła,
3 łyżki cukru pudru,
1 jajko,
1 łyżeczka cukru waniliowego,
dżem morelowy.
Ciasto tłuszczowe:
0.5 szklanki mąki,
0.2 kostki masła,
1 łyżka cukru,
3 jajka.
Lukier:
1 szklanki cukru,
0.5 szklanki wody,
sok z cytryny.
Reklama
Przygotowanie:
Ciasto kruche: utrzeć: masło, jajko i cukier. waniliowy. Dosypać mąkę. Zagnieść ciasto. Podzielić na pół. Uformować kwadraty. Upiec.
Ciasto tłuszczowe: Ucierać cukier z masłem, dodając po jednym jajku. Dodać mąkę.
Kruche placki posmarować dżemem i złożyć. Posmarować wierzch dżemem. Obłozyć brzegi ciastem tłuszczowym. Zapeic na cłoty kolor w temp. 190 st. C.
Lukier: zagotować na wolnym ogniu wodę z cukrem. Wlać sok z cytryny. Utrzeć do białości. Polać mazurek.
Reklama
Reklama
Reklama