Reklama
Składniki:

Ciasto:
25 dag mąki krupczatki,
18 dag masła,
10 dag cukru pudru,
2 żółtka.

Reklama

Warstwa czekoladowa:
4 jaja,
25 dag cukru,
25 dag czekolady,
12 dag mąki krupczatki,
12 dag rodzynków,
12 dag migdałów.

Lukier:
50 dag cukru w kostkach,
łyżeczka octu,
szklanka wody,
kieliszek rumu.

Przygotowanie:
Reklama

Utrzeć cukier puder z żółtkami. Dodać masło i mąkę. Wyrobić ciasto. Przełożyć do blaszki. Upiec.
Przygotować warstwę czekoladową: 4 jaja utrzeć z cukrem, dodać płynną czekoladę. Przez 15 minut ucierać. Dodać opłukane i rodzynki oraz zmielone migdały. Przełożyć masę na upieczone ciasto. Piec 20 minut.
Lukier: zalać cukier w kostkach szklanką wody z octem i gotować, aż będzie ciągnąć się "nitką". Zdjąć z ognia, odstawić na 10 minut, i przelać do glinianej miseczki. Ucierać szybko drewnianym wałkiem. Wlać rum.

Reklama
Reklama
Reklama