Reklama
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
  • 500 g cukru pudru,
  • 500 g migdałów,
  • 60 ml amaretto,
  • łyżeczka olejku migdałowego.
Reklama
Przygotowanie:

Oczywiście, możesz kupić gotową masę marcepanową - nie da się jednak ukryć, że przygotowanie własnej daje naprawdę dużo satysfakcji! Masa marcepanowa jest niezbędnym elementem wielu deserów - pokrywa się nią torty, ciastka, a także mazurki wielkanocne. Za pomocą barwników spożywczych, można nadawać masie rozmaite kolory.

  1. Migdały zalej wrzątkiem i pozostaw na około 10 minut.
  2. Po upływie wyznaczonego czasu, wszystkie migdały dokładnie obierz ze skórki. Po sparzeniu pozbędziesz się jej dość łatwo, zadbaj jednak aby drobinki nie pozostały na migdałach - masa marcepanowa będzie mieć gorzki posmak.
  3. Obrane migdały wysusz na ściereczce lub ręczniku papierowym.
  4. Teraz zmiel migdały - masa marcepanowa powinna mieć idealnie jednolitą konsystencję, bez większych grudek. Migdały powinny być lekko tłuste i stać się elastyczne.
  5. Teraz zmiksuj migdały razem z amaretto, cukrem pudrem i aromatem migdałowym. Jeśli masa marcepanowa będzie zbyt sucha, dodaj nieco więcej alkoholu, aż do osiągnięcia elastycznej konsystencji - masa nie może bardzo się kruszyć.
  6. Gotową masę marcepanową wykorzystaj do wypieków od razu albo przechowuj w lodówce - owiń szczelnie, dzięki czemu będzie można jej użyć nawet za 3-4 tygodnie.
Reklama

Zobacz przepisy z wykorzystaniem marcepanu:
Ciasto marcepanowe z morelami
Mazurek z marcepanem
Marcepanowe kuleczki

Reklama
Reklama
Reklama