Markizy z galaretką i z truskawkami

Opublikowano: 10.06.2010, 11:38
Reklama
Składniki:
- 2 opakowania herbatników petit beurre
- 100 ml śmietanki tortowej
- 50 ml mleczka kokosowego
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 łyżka wiórków kokosowych
- 1 łyżka żelatyny
- kilka truskawek
- polewa czekoladowa
- listki świeżej mięty
Reklama
Przygotowanie:
1. Żelatynę namocz w 2 łyżkach zimnej wody. Gdy napęcznieje, podgrzej do rozpuszczenia i ostudź.
2. Schłodzoną śmietankę wymieszaj z mleczkiem kokosowym. Ubij z cukrem pudrem. Wymieszaj z wiórkami kokosowymi i żelatyną.
3. Tężejącą masą przekładaj herbatniki, łącząc je po dwa. Włóż do lodówki, by masa zastygła.
4. Truskawki opłucz, osącz, odszypułkuj. Każdą przekrój wzdłuż na pół.
Reklama
5. Na każdej markizie połóż pół owocu. Wierzch udekoruj rozpuszczoną polewą i listkiem mięty.
Reklama
Reklama
Reklama