Markizy karmelowe

Opublikowano: 12.10.2008, 21:46
Reklama
Składniki:
Ciasto:
2,5 szklanki mąki,
5 dag masła,
1/4 szklanki cukru,
1 jajko + 1 żółtko,
1 łyżeczka miodu,
1 płaska łyżeczka sody,
aromat waniliowy.
Masa:
2 szklanki mleka,
1/4 szklanki cukru,
szczypta soli,
1 płaska łyżeczka sody,
aromat waniliowy,
2,5 dag masła.
Reklama
Przygotowanie:
Masa: zagotować mleko z cukrem, solą i sodą. Gotować jeszcze 1,5 godziny na małym ogniu. Stale mieszać. Przykryć folią. Włożyć garnek z masą do większego garnka. Gotować 1,5 godziny. Wyjąć z garnka. Wymieszać z masłem i aromatem. Ciastka: zagnieść podane składniki. Ukształtować kulę. Włożyć do lodówki na dwie godziny. Rozwałkować na grubość pół centymetra. Wykroić kółka. Piec w temp. 180 st. C przez 10 minut. Pozostawić do ostygnięcia. Przełożyć masą.
Reklama
Reklama
Reklama