Reklama
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
  • 35 dag mąki
  • 20 dag masła
  • 10 dag cukru
  • jajko
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Reklama

Na masę budyniową:

  • 2 budynie malinowe
  • 3 łyżki cukru
  • 30 dag malin
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • łyżka bułki tartej
Przygotowanie:

Zobacz przepis na malinowe ciasto z budyniem!

  1. Z mąki, proszku do pieczenia, cukru, jajka i masła zagnieć kruche ciasto.
  2. Połowę ciasta rozwałkuj i wylep nim formę o wymiarach 24 na 24 cm.
  3. Wstaw do nagrzanego piekarnika i podpiekaj około 10 minut w temperaturze 200 stopni C.
  4. W tym czasie ugotuj budyń na mleku z dodatkiem cukru.
  5. Ciepły budyń wyłóż na podpieczone ciasto.
  6. Maliny posyp mąką ziemniaczaną wymieszaną z bułką tartą i wyłóż na budyń.
  7. Pozostałe ciasto rozwałkuj i pokrój na małe kawałeczki.
  8. Ciasto wyłóż na owoce i ponownie wstaw do piekarnika.
  9. Piecz jeszcze 30 minut w temperaturze 200 stopni C.
Reklama

Zobacz też kilka naszych przepisów ze śliwkami:

Marynowane śliwki - przepis
Racuchy ze śliwkami - przepis
Ciasto ze śliwkami - najlepsze przepisy na ciasta i ciasteczka ze śliwkami

Reklama
Reklama
Reklama