Reklama
Składniki:

- 60 dag mąki
- 5 dag drożdży
- 3/4 szklanki mleka
- 10 dag cukru
- 3 jajka
- 12 dag masła

Reklama

Masa:
- 40 dag maku
- 2 jajka
- 15 dag cukru
- 2 łyżki miodu
- łyżka masła
- 15 dag rodzynek

Przygotowanie:

1. Z drożdży, ciepłego mleka, łyżki cukru i mąki zrobić rozczyn, kiedy wyrośnie, dodać mąkę, jajka (1 białko zachować) i cukier, wyrobić, wlać rozpuszczone masło.

2. Mak opłukać, zalać wrzątkiem na 30 min, odcedzić, zemleć 3 razy.

3. Rozgrzać masło, wrzucić mak, rodzynki, cukier, miód, smażyć 10 min.

Reklama

4. Ciasto podzielić na 2 części, rozwałkować je na prostokąty, posmarować białkiem i warstwą maku, krótsze boki zawinąć do środka, strucle przełożyć do keksówek wyłożonych papierem, wierzch posmarować resztą białka, nakłuć, piec 50 min w 190 st. C.

Reklama
Reklama
Reklama