Reklama
Składniki:

1 szklanka maku,
3/4 szklanki cukru,
1/2 kostki masła,
3 jajka,
3 łyżki kaszy manny,
75 dag winnych jabłek,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
zapach/aromat migdałowy.

Reklama
Przygotowanie:

Suchy mak zmielić w młynku do kawy. W misce rozetrzeć masło z żółtkami. Dodać cukier po łyżce, dalej ucierając. Do puszystej masy jajecznej dosypać zmielony mak, dodać starte na tarce jarzynowej obrane jabłka (duże oczka), kaszę, kilka kropli zapachu migdałowego, proszek do pieczenia. Na koniec sztywno ubitą pianę z białek (z łyżką cukru). Tortownicę wysmarować masłem, wysypać bułką tartą i wylać ciasto. Piec w temperaturze 175 stopni, co jakiś czas sprawdzając patyczkiem czy ciasto jest gotowe. Suchy patyczek oznacza, że makowiec jest upieczony. Gotowe ciasto można polać polewą czekoladową i posypać siekanymi migdałami.

Reklama
Reklama
Reklama