Makowiec na cieście francuskim

Opublikowano: 01.04.2008, 14:30
Reklama
Składniki:
Ciasto:
30 dag mąki,
30 dag masła,
3 żółtka,
3 łyżki zimnej wody.
Masa makowa:
30 dag maku,
30 dag cukru pudru,
4 żółtka,
cukier waniliowy,
sok z 2 cytry,
skórka otarta z cytryny,
piana z 7 białek.
Reklama
Przygotowanie:
Zagnieść mąkę z masłem. Wlać żółtka. Zagnieść. Schłodzić. Sparzony mak zmielić. Wsypać cukier waniliowy, skórkę z cytryn i cukier puder. Wlać żółtka i spk z cytryn. Dokłądnie utrzeć. Z białek ubić pianę. Delikatnie wymieszać. Podzielić ciasto na dwie części. Na pierwszej ułożyć masę makową, przykryć drugą. Nakłuć widelcem. Piec w temp. 2220 st. C Posypać cukrem pudrem.
Reklama
Reklama
Reklama