Reklama
Składniki:
9 jajek,
25 dag maku,
1 3/4 szklanka cukru,
2 szklanki mąki pszennej,
1 1/4 kostka masła,
3 łyżeczki proszku do pieczenia,
cukier waniliowy,
zapach migdałowy,
rodzynki.
Reklama
Przygotowanie:
7 żółtek utrzeć z masłem i szklanką cukru. Dodać mąkę, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, cukier waniliowy i olej. Na koniec ubitą pianę z 7 białek. Mak sparzyć, zemleć. 1/4 kostki masła utrzeć z 3/4 szklanki cukru i 2 żółtkami. Dodawać mak ucierając. Na koniec dodać rodzynki, łyżeczkę proszku do pieczenia i pianę z 2 białek. Na wysmarowaną blachę wyłożyć 2/3 ciasta. Na to wyłożyć masę makową. Na wierzch resztę ciasta. Piec na złoty kolor - około godziny.
Reklama
Reklama
Reklama