Reklama
Składniki:

- 15 dag masła
- 15 dag cukru pudru
- 5 jajek
- 15 dag mąki
- 5 dag ciemnego kakao lub czekolady w proszku
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- masło do wysmarowania foremek
- lukier

Reklama
Przygotowanie:

Masło utrzeć z cukrem pudrem, dodając kolejno jajka. Mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia, przesiać. Dodawać do masy maślano-jajecznej porcjami, cały czas ucierając. Papierowe, karbowane foremki natłuścić masłem, ułożyć na blasze. Napełnić je do 3/4 wysokości ciastem. Piec ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180ºC. Przestudzić, ozdobić lukrem.
By przygotować cytrynowe magdalenki - kakao zastąp mąką, do ciasta dodaj otartą skórkę z cytryny i wyciśnięty sok.

Reklama

Źródło: "Przyajciółka"

Reklama
Reklama
Reklama