Składniki:
- 35 dag mąki
- 25 dag masła
- 12 dag cukru
- szczypta soli
- opakowanie cukru waniliowego
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżka rumu
- jajko
- żółtko
- 25 dag cukru pudru
- 3–4 łyżki soku z cytryny
- czerwony barwnik spożywczy
Przygotowanie:
1. Makę, masło pokrojone w płatki, cukier, sól, cukier waniliowy i proszek do pieczenia oraz rum umieść w misce, wbij jajko. Miserem wymieszaj składniki, następnie ręcznie zagnieć ciasto. Zawiń je w folię spożywczą i ochładzaj przez około godzinę.
2. Ciasto porcjami rozwałkowuj na placki grubości 1 cm, foremką wykrawaj serduszka i układaj na blasze przykrytej pergaminem. Piecz 12–15 min w temp. 200 st. Ostudź.
3. Białko ubij na sztywno. Wymieszaj z cukrem pudrem i sokiem z cytryny. 1/3 powstałego lukru odłóż, zafarbuj na czerwono. Białym lukrem posmaruj ciasteczka z jednej strony, udekoruj czerwonym.