Reklama
Składniki:

- 20 dag mąki
- 20 dag masła
- 10 dag cukru pudru
- 10 dag zmielonych obranych migdałów
- torebka cukru waniliowego
- 2 żółtka
- łyżka kwaśnej śmietany
- kropla aromatu migdałowego

Reklama

Do dekoracji:
- kolorowy lukier
- kolorowe cukrowe pisaki
- posypka cukrowa

Przygotowanie:

1. Przesiej mąkę z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Dodaj pokrojone masło. Posiekaj razem nożem. Wbij żółtka, dodaj śmietanę i aromat migdałowy. Połącz składniki i szybko zagnieć kruche ciasto. Włóż na 30 minut do lodówki.

2. Schłodzone ciasto rozwałkuj na grubość 3 mm. Foremkami wycinaj ciasteczka dowolnych kształtów. Ułóż je na wyłożonej pergaminem blaszce. Piecz 12–15 minut w temp. 180 st. Odstaw do ostudzenia.

Reklama

3. Do dekorowania ciasteczek zaproś dzieci. Będą miały frajdę, samodzielnie je ozdabiając.

Reklama
Reklama
Reklama