Lśniąca galaretka ze świeżymi owocami

Opublikowano: 28.07.2009, 14:28
Reklama
Składniki:
- 50 dag jasnych czereśni
- 25 dag truskawek
- cukier do smaku
- 1 opakowanie galaretki wiśniowej
- pół cytryny
Reklama
Przygotowanie:
1. Czereśnie dokładnie umyj, osącz, usuń ogonki, wydryluj.
2. Truskawki opłucz, osusz, odszypułkuj.
3. Zagotuj wodę (ok. 3/4 litra). W gorącym płynie rozpuść galaretkę, w razie potrzeby dosłodź ją do smaku i dopraw sokiem
z cytryny.
4. 4 niewielkie miseczki napełnij do 2/3 wysokości czereśniami, a potem truskawkami. Zalej galaretką, schłodź.
Reklama
5. Naczynia z galaretką wstaw na kilka godzin do lodówki. Gdy stężeje, wyjmij deser na talerzyki (żeby łatwiej wyszedł z salaterek – polej naczynia gorącą wodą). Od razu podawaj. Jeśli nie martwisz się o linię, możesz ozdobić deser kleksem z bitej śmietany.
Reklama
Reklama
Reklama