Reklama
Składniki:

- 50 dag jasnych czereśni
- 25 dag truskawek
- cukier do smaku
- 1 opakowanie galaretki wiśniowej
- pół cytryny

Reklama
Przygotowanie:

1. Czereśnie dokładnie umyj, osącz, usuń ogonki, wydryluj.

2. Truskawki opłucz, osusz, odszypułkuj.

3. Zagotuj wodę (ok. 3/4 litra). W gorącym płynie rozpuść galaretkę, w razie potrzeby dosłodź ją do smaku i dopraw sokiem
z cytryny.

4. 4 niewielkie miseczki napełnij do 2/3 wysokości czereśniami, a potem truskawkami. Zalej galaretką, schłodź.

Reklama

5. Naczynia z galaretką wstaw na kilka godzin do lodówki. Gdy stężeje, wyjmij deser na talerzyki (żeby łatwiej wyszedł z salaterek – polej naczynia gorącą wodą). Od razu podawaj. Jeśli nie martwisz się o linię, możesz ozdobić deser kleksem z bitej śmietany.

Reklama
Reklama
Reklama